Îți influențează copilăria relația cu banii?
Știu că îți e greu să găsești un echilibru între cheltuieli și economii însă modul în care îți administrezi banii spune multe despre viitorul tău financiar. Ne place să credem că relația noastră cu banii se schimbă odată cu vârsta, că suntem predispuși la cheltuieli excesive doar atunci când suntem tineri și ne dorim să trăim clipa. Din păcate, indiferent de vârstă, comportamentul nostru financiar este determinat, de cele mai multe ori, de emoții și impulsurile de moment.
Generația milenială, generația care cheltuie cel mai mult
Potrivit unui studiu realizat în America, comportamentul financiar depinde de perioada în care ne-am născut. Surprinzător sau nu, generația milenială, respectiv generația născută între anii 1981 și 1996, alături de generația X, cea născută între anii 1965 și 1981, sunt generațiile cu apetitul cel mai ridicat spre consum, respectiv cheltuieli. La polul opus, cele mai multe economii sunt realizate de persoanele de peste 70 de ani.
De cele mai multe ori, atunci când suntem tineri, banii sunt puțini și cheltuielile mari iar aceste aspecte nu ne permit să punem bani deoparte. Cu timpul însă, percepția legată de bani se schimbă radical. Odată cu înaintarea în vârstă, apetitul nostru pentru consum și cheltuieli scade iar dorința de a economisi și investi crește proporțional.
Emoțiile și copilăria ne influențează comportamentul financiar!
Tendința puternică de a cheltui sau de a pune bani deoparte rezultă din modul nostru de a fi și din emoțiile pe care cheltuirea sau economisirea ni le provoacă. Spre exemplu, persoanele care au experimentat un anumit grad de sărăcie, fie în copilărie, fie în tinerețe, sunt predispuși la cheltuieli excesive atunci când situația materială le permite acest lucru. De ce? Deoarece emoțiile pe care cumpărăturile, cadourile, excursiile sau călătoriile ni le creează sunt mult mai puternice și mai plăcute decât cele date de procesul de economisire. Experiențele noastre timpurii cu bani ne pot modela comportamentul însă nu trebuie să ne definească întreaga viață. Aici intervine educația financiară, cu ajutorul căreia putem decide comportamentul cel mai benefic pentru noi înșine, copiii noștri sau familia extinsă.
Cum devin din cheltuitor, un econom?
Dacă ești tipul cheltuitor, încearcă să nu acționezi la impulsurile de moment și să îți explici de ce cumperi lucruri care nu îți sunt neapărat necesare. Înainte de orice achiziție, dă-ți puțin timp, de la câteva ore la o zi sau două pentru a reflecta asupra deciziei tale. E oare neapărat necesar să mai pui o bluză în dulapul care e oricum arhiplin de haine pe care le-ai purtat o singură dată? Atunci când vrei să cumperi ceva, încearcă să plătești cash, nu cu cardul de credit. Statistic, cheltuim mult mai mulți bani când realizăm plăți online sau cu cardul, deoarece lipsa contactului fizic cu banii elimină o parte din sentimentul de vinovăție dat de cheltuielile excesive. Când faci cumpărături online, pregătește-ți coșul de cumpărături astăzi însă așteaptă o zi sau două până la finalizarea comenzii. Mai analizează încă o dată lucrurile din lista ta de cumpărături și gândește-te, pentru fiecare obiect pe care îl cumperi, câte zile trebuie să muncești într-o lună pentru a îl putea plăti.
Dar haide să nu cădem nici în cealaltă extremă, a economiilor excesive. Dacă pui constant bani deoparte, alocă-ți un buget lunar maxim pentru achiziții iar de fiecare dată când cumperi ceva, realizează plățile cash, nu cu cardul. Sentimentul dat de banii care pleacă din mâna ta te va ține deoparte de cheltuieli excesive.
Vrei să afli mai multe despre economisire, investiții și independență financiară? Ne găsești în grupul pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor și pe canalele de social media.
Până data viitoare, să fie cu folos și cu spor la investit !
Proiect de educație financiară susținut de
CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA
Recent Posts
Recent Comments
Archives
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022