Post Image

1 mai 1975, ziua care a schimbat industria investițiilor

Știai că 1 mai este una din zilele cu cea mai mare semnificație pentru industria de investiții din întreaga lume?

 

Pe data de 1 mai 1975, industria de investiții a făcut cel mai mare și important pas spre liberalizare, prin eliminarea comisioanelor fixe la vânzarea și cumpărarea de acțiuni. Dacă astăzi un investitor poate investi fără comision sau cu un comision extrem de mic, acest lucru se datorează schimbărilor care au avut loc la 1 mai 1975.

 

Până la acea dată, un broker care percepea un comision mai mic decât rata fixă pentru tranzacționarea acțiunilor risca să fie exclus din bursă, chiar dacă reducerea de comision era gândită să reducă o parte din costurile pe care clientul trebuia să le achite pentru achiziția de acțiuni.  Cu unele excepții minore, timp de 183 de ani, respectiv de la înființarea bursei americane din 1792, până în 1975, un investitor trebuia să plătească o sumă fixă pe fiecare acțiuni cumpărată sau vândută, indiferent dacă tranzacționa 100, 1.000 sau 10.000 de acțiuni. Practic, până la 1 mai 1975, comisionul unui broker reprezenta 2% din valoarea tranzacției.

 

Care au fost implicațiile acestei schimbări? Monopolul Wall Street în materie de servicii de brokeraj a încetat să mai existe după 1975, ceea ce a dat un imbold extraordinar așa numitei industrii de brokeraj cu discount, democratizând lumea investițiilor. Dacă astăzi putem deschide un cont de investiții de pe telefon sau laptop, în doar câteva minute, acest lucru se datorează schimbărilor succesive, transparentizării și evoluției pieței de brokeraj de după 1 mai 1975.

 

 

Practic, în anii premergători revoluției pieței de brokeraj de pe Wall Street, un investitor plătea un comision minim de 49 de dolari și o diferență între prețul de vânzare și prețul de cumpărare de 13 dolari pentru achiziția a 100 de acțiuni cu preț de 25 dolari, respectiv un comision de 2,5% din tranzacția de 2.500 USD. Astăzi, același investitor poate cumpăra 100 de acțiuni, cu prețul de 25 dolari per acțiune pentru un comision de 10 dolari sau chiar mai puțin în cazul brokerilor online și poate maxim un dolar în spread, respectiv în diferența de preț dintre cotația oficială a acțiunii și prețul de vânzare și cumpărare oferit de broker. Practic, astăzi, comisionul total suportat de investitor este de 0,4%, cu 80% mai mic comparativ cu 2,5%, procentul cel mai des întâlnit pe Wall Street în urmă cu 50 de ani.

 

„Reglementarea mai favorabilă a industriei de investiții a oferit o fereastră pentru ca oamenii să înceapă să inoveze”, spunea Charles Schwab, care în septembrie 1975 a deschis primul birou de brokeraj al firmei care îi poartă numele și care acum manageriază active de 2,5 trilioane de dolari. „Renunțarea la anumite comisioane a dat peste cap întreaga industrie și a dus la această înflorire în masă a serviciilor, prețurilor și tehnologiei de investiții”.

 

Ce alte schimbări a mai produs data de 1 mai în lumea investițiilor ? Discutăm pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

 

Sursa foto: Tim Trad , Unsplash

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgDe ce scăderile bursei nu ar trebui să te îngrijoreze?
svg
svgSunt mașinile electrice o investiție bună?

Leave a reply