Post Image

Sunt mașinile electrice o investiție bună?

Te gândești să îți cumperi o mașină nouă sau să o înlocuiești pe cea veche cu un model mai bun? Dacă până în urmă cu 5 ani puteai alege ușor între mașini cu motoare pe benzină sau mașini cu motoare diesel, evoluția recentă din piața auto îți oferă o gamă întreagă de opțiuni noi. Marii producători auto din întreaga lume investesc deja miliarde de dolari în fiecare an în dezvoltarea de mașini electrice care pe lângă motoarele performante și designul modern, aduc o noutate: tehnologia.

 

Valoarea pieței de mașini electrice în 2030: 1,5 miliarde de dolari

La nivel global, piața mașinilor electrice a depășit anul trecut 40 de milioane de autovehicule vândute și o valoare totală de 500 de miliarde de dolari americani, analiștii financiari preconizând ca piața să îți tripleze valoarea până în 2030. Cu o industrie inovativă și în creștere a mașinilor electrice, întrebarea la care tot mai mulți investitori încearcă să răspundă este dacă achiziția unei mașini electrice este o investiție sau mai degrabă un moft.

 

 

 

Mașina ta: un pasiv sau un activ? Depinde! 

Ce trebuie să știi de la început este faptul că mașina ta, fie ea clasică sau electrică este, de cele mai multe ori, un pasiv. Practic, pentru gradul de confort oferit, o mașină îți scoate bani din buzunar mai degrabă decât să îți genereze o sursă de venit. Evident, dacă intenționezi să folosești mașina pe care tocmai ai cumpărat-o pentru servicii de transport persoane sau mărfuri și această activitate îți aduce bani, mașina ta devine un activ important. Ce avantaje îți oferă însă o mașină electrică?

 

Încărcarea bateriei unui vehicul electric acasă, în regim propriu, poate costa doar câțiva zeci de lei, iar în timp, economiile făcute cu combustibilul pot aduna sume frumoase. Chiar dacă în ultimii 3 ani de zile prețurile energiei electrice au fost ridicate, energia din surse regenerabile începe să fie tot mai ieftină. Dacă înainte de a achiziționa o mașină electrică ai investit și într-un sistem de energie cu panouri fotovoltaice, drumurile tale cu mașina ajung să fie aproape gratuite. Cu toate acestea, economiile de combustibil pot fi mai greu de cuantificat dacă îți încarci mașina la un punct de încărcare public, acolo unde prețul pe kilowatt este unul considerabil.

 

Un alt avantaj al vehiculele electrice ține de numărul mai mic de piese incluse în motor, ceea ce se traduce în mai puține momente petrecute în service. Lipsa unui motor înseamnă, de asemenea, că nu este nevoie de schimburi de ulei sau de alte lucrări de întreținere de rutină. Evident, vehiculele electrice au și ele costuri de întreținere – anvelopele se uzează mult mai repede din cauza bateriei grele și a frânării regenerative.

 

Valoarea mașinilor electrice, în continuă scădere. 

Își vor păstra însă mașinile electrice valoarea în timp? Aceasta este una din întrebările cheie la care investitorii sau persoanele care cumpără mașini electrice nu au încă un răspuns. Competiția tot mai mare din domeniu și tehnologiile noi care apar i-au determinat pe mulți producători auto să scadă prețurile de vânzare a modelelor noi mult sub prețul la care mașinile electrice se vindeau în urmă cu un an sau doi. Practic, o mașină electrică achiziționată anul trecut la preț de listă de 60.000 de euro poate costa azi mai puțin de 40.000, diferență de preț care îl pune pe proprietar în fața unei pierderi greu de recuperat.

 

Merită totuși să investești în industria mașinilor electrice? Discutăm pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor. 

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

 

Sursa foto: Michael FousertUnsplash

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svg1 mai 1975, ziua care a schimbat industria investițiilor
svg
svg5 metode de a face banii să lucreze pentru tine

Leave a reply