Post Image

5 pași de urmat pentru bunăstarea ta financiară

La începutul anului, investitorii sperau că 2024 va fi un an de creștere și că probleme cu inflația, cu conflictele militare și instabilitatea politică vor dispărea treptat. Cu o piață care a crescut spectaculos pe finalul anului trecut, investitorii nu aveau de ce să nu fie optimiști în ceea ce privește creșterea economică și randamentele bursiere. Dar, în ciuda creșterilor de peste 10% ale burselor de anul acesta, ne confruntăm încă cu dobânzile mari la credite și cu o inflație încăpățânată.

 

Începe să îți îmbunătățești situația financiară! 

Vestea bună? Având în vedere că majoritatea analiștilor financiari așteaptă ca inflația să scadă, a doua jumătate a anului ar putea aduce câteva oportunități bune de a economisi sau de a investi mai mult, pe măsură ce creșterea salariilor va depăși creșterea prețurilor. Dacă ultimii 2-3 ani au fost complicați pentru tine din punct de vedere al banilor, haide să fie acesta momentul în care să începi să îți îmbunătățești situația financiară.

 

Tu de ce economisești?

Pentru a atinge bunăstarea financiară, primul pas pe care poți să îl faci este să începi să economisești cu un scop clar. Cel mai înțelept ar fi să oferi banilor puși deoparte 3 scopuri distincte. 50% din bani tăi pot merge către plata datoriilor, 30% către fondul de rezervă și 20% către bugetul familiei. Treptat, după ce reușești să plătești tot mai mult din datorii, poți aloca mai mulți bani spre alte scopuri, cum ar fi schimbarea mașinii tale vechi.

 

În cazul datoriilor, mulți investitori prioritizează plata anticipată a creditelor sau a ratelor. După cum probabil știi deja, chiar și 100 de lei plătiți în plus în fiecare lună la creditul pe care îl ai vor face diferența dintre a stinge datoria în 20 de ani sau în 7-8. Atunci când faci plăți anticipate, plătești exclusiv principalul creditului, fără dobânda aferentă.

 

 

 

De ce ar trebui să ai un fond de rezervă?

În ciuda aparențelor, bunăstarea ta financiară începe de la fondul de rezervă. Un astfel de fond te va ține departe de impulsul de a retrage bani din contul de investiții atunci când lucrurile se precipită în finanțele tale personale. Chiar dacă mai multe definiții ale fondului de rezervă, acest fond ar trebui să fie proporțional cu nivelul cheltuielilor tale și să acopere cel puțin 6 luni de cheltuieli.

 

Prima investiție? 10% din câștigul tău lunar. 

Cu creditul achitat și fondul de rezervă pus deoparte, poți face următorul pas spre bunăstare financiară și să începi să investești 10% din venitul tău lunar în acțiuni, obligațiuni sau într-un business propriu. Nu uita că diversificarea este cel mai bun aliat al investitorului așadar dacă ai 200 de lei în buzunar, pune-i să muncească pentru tine în cât mai multe companii, pentru a reduce riscul de a îți pierde bani. Un portofoliu diversificat poate fi obținut destul de ușor, prin simpla investire constantă a banilor în unități de fond care sunt formate din companii relevante, listate la Bursa de Valori București sau Bursa de la New York.

 

Ajunși în punctul de a investi, mulți investitori debutanți neglijează un aspect important care stă, de cele mai multe ori, în fața bunăstării financiare: taxarea. Cu excepția investițiilor în titluri de stat, toate celelalte investiții sunt supuse unor regimuri diferite de taxare iar investitorii inteligenți vor opta, pe cât posibil, să amâne cât mai mult momentul plății taxelor pe bani investiți. Pentru un investitor care investește pe următorii 10-20 de ani, taxele sunt o problemă minoră, ele urmând a fi achitate doar atunci când vom începe să retragem bani din contul de investiții. Pentru investitorii pe termen scurt însă, respectiv pentru așa numiții traderi, taxele pot depăși la finalul anului banii pe care i-ai câștigat din piața de capital.

 

Haide să discutăm mai multe despre investiții pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgRecomandare de carte: Ce am învățat din primul milion de dolari pierdut?
svg
svgDividendele de la Bursa de Valori București

Leave a reply