Post Image

Cum adaugi aurul în portofoliul tău de investiții?

De la începutul lunii martie, aurul se vinde și se cumpără la prețuri record, la cotații care au atras atenția multor investitori. Ajuns la valoarea de 2.200 de dolari pe uncie, respectiv 70 de dolari pe gram, aurul și-a făcut loc, treptat, în portofoliile investitorilor. De ce ar dori însă un investitor să cumpere aur?  Unii investitori încearcă să speculeze prețul actual al aurului, mizând pe continuarea creșterii în perioada următoare. Alți investitori încearcă să se protejeze împotriva inflației iar majoritatea văd aurul ca o variantă bună de  diversificare a portofoliilor.

 

 

Investițiile în aur fizic vs. ETF-urile pe aur. Ce preferi?

Dacă te gândești să cumperi aur, îți spun că există 2 modalități principale prin care poți să faci acest lucru: poți să cumperi aur fizic sau poți să investești în produse financiare care urmăresc prețul aurului. Cele două metode au caracteristici diferite și necesită grade diferite de cunoaștere a pieței aurului de către un investitor însă rolul lor este același: cel de a oferi expunerea la aur.

 

În cazul în care optăm pentru aurul fizic, putem cumpăra lingouri, monedele de aur sau bijuterii, atât de la persoane fizice, bijutieri, dealeri de aur sau anumite bănci. Pentru acest tip de achiziții directe de aur nu există nicio cerință de a deține un cont de investiții și principalul factor care influențează cât de mult valorează investiți noastră este prețul de bază al aurului (precum și raritatea acestuia – un factor important pentru bijuteriile din aur). Deținerea aurului în format fizic vine însă cu anumite responsabilități și costuri suplimentare, derivate din necesitatea de depozitare și chiar protejare a acestuia, costuri de care un investitor trebuie să țină cont.

 

 

În timp ce diferitele forme de aur fizic sunt în mare parte similare, în ideea în care diferența dintre un lingou de aur și o monedă de aur este făcută doar de dimensiune și gramaj, investițiile financiare în aur pot varia substanțial. Pentru a putea investi în produse financiare care urmăresc sau replică prețul aurului, avem nevoie de un cont de investiții și de o serie de informații care să ne permită să înțelegem complexitatea acestor produse financiare.

 

 

ETF-urile pot urmări prețul aurului sau performanța companiilor de extragere și prelucrare

Un ETF sau un fond mutual axat pe aur poate fi cel mai simplu mod de a investi în metalul prețios fără a fi nevoiți să păstrăm aurul în format fizic. Prețul unui fond de investiții care investește în aur este legat de prețul aurului iar investitorii pot cumpăra și vinde acțiunile fondului așa cum pot face cu o acțiune deținută la orice companie. ETF-urile de aur pot include însă și acțiuni la companii de minerit sau companii prelucrătoare de aur, ceea ce oferă investitorului un grad de diversificare mai mare. Practic, investiția noastră nu depinde strict doar de prețul aurului ci și de performanța unor companii care activează în domenii conexe.

 

Pentru investitorii cu o toleranță mai mare la risc, acțiunile individuale ale companiilor listate la bursă care extrag aur (și alte metale) pot fi o opțiune de luat în considerare. Pe măsură ce prețul aurului crește, la fel poate crește și valoarea companiilor care extrag sau prelucrează aurul, dacă acestea înregistrează profituri bune. Un investitor în acțiuni individuale nu trebuie să uite însă riscul la care se expune prin acest tip de investiții și că unele companii pot ajunge în pragul falimentului, ceea ce se traduce indirect prin scăderea drastică a prețului acțiunilor pe bursă.

 

Cu prețul aurului la un nivel record, acțiunile companiei Gabriel Resources, companie care își propunea extragerea aurului de la Roșia Montană au pierdut peste 97% din valoarea de piață în ultimele zile, cădere care îi lasă pe mulți investitori doar cu speranța recuperării banilor investiți.

 

Ce investiții alegem, între aurul fizic și produsele financiare care replică prețul aurului? Discutăm pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

 

Sursa foto: Scottsdale MintUnsplash

svgToleranța la risc în investiții
svg
svgDobânzile încep să scadă. În ce investim?

Leave a reply