Toleranța la risc în investiții
Nu ai curajul să investești sau investiți prea conservator în speranța de a evita scăderile pieței? Dacă da, faci una din cele mai comune greșeli de investiții. Cel mai mare risc cu care se confruntă un investitor nu este bursa ci mai degrabă, incapacitatea de a atinge diferite obiective financiare, pe termen lung. După cum știm deja, atunci când vine vorba de investiții, riscul are mai multe componente. Pentru majoritatea investitorilor, înțelegerea clară a riscului pe care aceștia și-l pot asuma atunci când încep să investească oferă încrederea necesară pentru asumarea riscurilor investiționale adecvate.
Toleranța la risc descrie confortul emoțional pe care îl avem față de risc. Cunoașterea nivelului de confort în raport cu riscul asumat pe banii noști ne poate ajuta să evităm unele greșelile de investiții emoționale, cum ar fi abandonarea planului de economii și investiții, atunci când piața scade. Măsurarea confortului față de risc este un aspect extrem de important deoarece este puțin probabil să ne putem atinge obiectivele pe termen lung dacă nu suntem pregătiți, pe termen scurt, de un declin al pieței.
Așa numita capacitatea de asumare a riscului este capacitatea fiecărui investitor de a face față riscului. Orizontul de timp pentru investiții este adesea unul dintre cei mai mari factori determinanți ai capacității de risc. De exemplu, dacă începem să investim de tineri, avem la dispoziție un timp mai îndelungat pentru a compensa eventualele scăderi ale pieței sau pierderi și putem face față în mod rezonabil unor creșteri și scăderi ale cotațiilor acțiunilor. Dacă suntem deja pensionari, suntem mai puțin capabili, din punct de vedere financiar, să facem față scăderilor de pe piața bursieră, aspect care se traduce, indirect, printr-o capacitatea de asumare a riscului mai scăzută.
Riscul, necesar în orice investiție
Există însă un risc necesar în investiții? Da, deoarece capacitatea investițiilor de a ne înmulți banii este direct proporțională cu riscul pe care suntem dispuși să ni-l asumăm. Investițiile cu risc scăzut, precum investițiile în depozite bancare sau obligațiuni s-ar putea să nu fie suficiente, dacă obiectivele noastre financiare sunt mai îndrăznețe. Riscul de investiții descrie cât de mult risc e necesar pentru a ne atinge obiectivele. În general, cu cât randamentul de care avem nevoie este mai mare, cu atât trebuie să ne asumăm un risc mai mare pe banii noștri. Dacă, spre exemplu, avem nevoie ca banii noștri să se înmulțească cu 10% pe an, ar trebui să luăm în considerare și investițiile în acțiuni, nu doar în depozite sau obligațiuni de stat. De cele mai multe ori însă, există un decalaj între cu cât de mult risc ne simțim confortabili și cât de mult am fi nevoiți să ne asumăm pentru a ne atinge obiectivele financiare.
Indiferent de capacitatea de asumare a riscului sau de toleranța la risc avute, expunerea economiilor câștigate cu greu la orice fel de risc va fi întotdeauna un pic înfricoșătoare – mai ales atunci când investim pentru prima dată. Pentru a reduce riscul de investiții, un investitor inteligent va investi întotdeauna banii pe termen lung, în investiții care i se potrivesc din punct de vedere temperamental dar și a retururilor urmărite.
Cum știi dacă gradul tău de toleranță la risc te determină să investești mai degrabă în acțiuni decât în obligațiuni? Discutăm pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.
Să fie cu folos și cu spor la investit !
Sursa foto: JESHOOTS.COM , Unsplash
Recent Posts
Recent Comments
Archives
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022