Post Image

Cum să îți pregătești investițiile pentru 2024

Pentru majoritatea investitorilor, prima lună a fiecărui an este sinonimă cu analiza rezultatelor investiționale din anul care tocmai s-a încheiat, fiind o perioadă de reflexie dar și de planificare a modului în care vrem să investim pentru următoarele 12 luni.

 

Creșteri de 50% pe bursele internaționale în 2023

 

Cu creșteri de aproape 50% pe indicele NASDAQ și de peste 20% pe indicele SP500, anul 2023 ne-a arătat, încă o dată, că disciplina și răbdarea sunt două dintre atributele cele mai importante ale oricărui investitor. Practic, anul trecut, bursa a recuperat toate scăderile din 2022, cauzate de criza energetică și creșterea ratelor dobânzilor și a ajuns, la finalul anului, să depășească noi recorduri. Un investitor care a investit 1000 de lei în indicele tehnologic NASDAQ la început de 2023 se poate bucura acum de un profit de 500 de lei pe banii investiți iar dacă ar fi investit constant, lună de lună, din ianuarie 2023 până acum, banii din portofel s-ar fi înmulțit și mai spectaculos. Pe scurt, bursa i-a răsplătit, încă o dată, pe acei investitori care și-au făcut bine temele și care nu au riscat prea mult pe banii lor.

 

 

Disciplina și răbdarea, asul din mâneca investitorilor

Indiferent de strategia de investiții pe care o abordezi, disciplina este atuul cel mai mare al oricărui investitor. Disciplina în investiții presupune realizarea de investiții lunare, la o dată prestabilită și cu o sumă de bani cu care investitorul să se simtă confortabil și pe care să își permită să o investească lunar. Dacă te gândești să realizezi primele tale investiții în 2024, nu te grăbi să pui foarte mulți bani pe bursă din prima lună ci mai degrabă concentrează-te pe formarea unei discipline investiționale care să îți permită să nu renunți la planul de investiții, chiar dacă unele luni vor fi mai dificile din punct de vedere financiar. Greșeala pe care mulți investitori au făcut-o în 2022 și mai ales în 2023 a fost să renunțe la achiziția lunară de acțiuni sau unități de fond, în contextul în care scăderile de prețuri au oferit oportunități extraordinare de investiții, invocând o serie de greșeli investiționale din anii anteriori. Chiar dacă se întâmplă să mai faci și investiții proaste, nu renunța la strategia ta de investiții, continuă să fii disciplinat și să ai răbdare cu banii tăi.

 

Ca în fiecare an, diferența dintre investițiile de succes, care îți pun mai mulți bani în buzunar și cele care îți pierd banii va fi făcută de răbdare. Cu cât grăbești mai mult banii tăi și cu cât vrei să îi înmulțești mai repede, cu atât te expui la o serie de greșeli investiționale pe care s-ar putea să le regreți mai târziu sau care s-ar putea să te facă să nu mai investești vreodată în piața de capital. Nu uita că piața de capital îți înmulțește banii cu aproximativ 8-10% în fiecare an, pe perioade lungi de timp iar orice profit mai mare pe banii tăi presupune și un grad mai ridicat de risc pe care trebuie să știi dacă poți să ți-l asumi. Cu răbdare însă și cu disciplina aferentă, orice investitor poate obține un profit mulțumitor pe banii lui, așa cum ne-a demonstrat anul care tocmai s-a încheiat.

 

La ce profituri să te aștepți de la 2024? Greu de spus deoarece nimeni nu poate prezice cum va evolua piața de capital anul acesta. Un lucru este însă cert: disciplina și răbdarea ar trebui să fie două atribute nelipsite din strategia ta de investiții.

 

Ce alte aspecte ar trebui să mai incluzi în strategia ta de investiții pentru 2024? Îți spun pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor și pe Financiaria.ro.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

 

Sursa foto: Campaign CreatorsUnsplash

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgIndicii bursieri, la noi maxime în 2023. E prea târziu să investești?
svg
svgETF-ul Bitcoin, noutatea anului 2024 în investiții

Leave a reply