Post Image

ETF-ul Bitcoin, noutatea anului 2024 în investiții

La începutul anului, autoritățile de reglementare au dat undă verde primelor fonduri tranzacționate la bursa din Statele Unite ale Americii care dețin direct Bitcoin. Așadar, primele săptămâni din 2024 au fost urmărite cu entuziasm de pasionații de investiții în criptomonede care speră că noile fonduri – susținute de administratori de active precum BlackRock și Fidelity Investments – vor atrage mai mulți investitori către bitcoin și industria cripto.

 

 

Ce aduc nou ETF-urile Bitcoin?

În multe privințe, noile ETF-uri sunt similare cu ETF-urile de aur care au apărut la începutul anilor 2000 și care au devenit o modalitate populară de a investi în metalul prețios. În loc să cumpere lingouri fizice de aur, investitorii puteau cumpăra acțiuni într-un fond care deținea metalele prețioase, la fel ca și cum ar fi cumpărat acțiuni. În mod similar, noile ETF-uri de bitcoin sunt concepute pentru a facilita cumpărarea de monede digitale de către orice investitor care vede o oportunitate în această clasă de active. Practic, prin apariția ETF-urilor de bitcoin, investitorul nu va mai fi nevoit să își configureze un portofel digital, să păstreze în mare siguranță parolele portofelului sau așa numitele chei și nici să își deschidă un cont de investiții la un broker specializat pe criptomonede. Prin apariția noilor ETF-uri, de la începutul anului, investițiile în active digitale pot fi realizate din același cont de brokeraj pe care îl folosim pentru a tranzacționa acțiuni, obligațiuni și alte ETF-uri.

 

 
Cum funcționează ETF-urile Bitcoin?

De la lansare și până acum, 11 companii de investiții americane au anunțat formarea unor ETF-uri de monede digitale și au emis acțiuni spre investitori. Spre exemplu, ETF-ul de bitcoin al BlackRock, numit iShares Bitcoin Trust, a fost disponibil la tranzacționare imediat după anunțul autorităților de reglementare americane care au aprobat noile ETF-uri și a reușit să atragă peste 500 milioane de dolari de la investitorii cu un apetit mare de risc. Practic, companiile de investiții și firmele care tranzacționează monede digitale cumpără și vând în mod constant acțiunile ETF-urilor care cresc sau scad în valoare în funcție de prețul de piață al Bitcoin-ului. Deși mulți investitori se așteptau ca prețul monedelor digitale să crească după lansarea noilor ETF-uri, se pare că sloganul „Buy the rumour, sell the news” sau „Cumpără pe zvon și vinde pe știre” s-a aplicat și în cazul Bitcoin-ului care s-a depreciat cu peste 7% de la începutul anului și până acum.

 

 

Un mare DA de la BlackRock și ARK Investemnts. Vanguard încă mai așteaptă.

Chiar dacă firme mari de investiții precum BlackRock sau ARK Investments al investitoarei Catherine Woods au oferit spre investitori ETF-urile de criptomonede, alți jucători relevanți din piața americană se abțin deocamdată de la a recomanda clienților noile produse de investiții. Vanguard, fondul care administrează tradițional pensiile contribuabililor americani a făcut un pas în spate de la investițiile în monede digitale, afirmând că s-ar putea ca aceste investiții să nu fie potrivite pentru clienții fondului. Citigroup, Bank of America și UBS, trei dintre cele mai mari instituții financiare la nivel global au limitat și ele accesul clienților la ETF-urile Bitcoin, până la o dată ulterioară.

 

 

Care sunt beneficiile dar și riscurile la care te expui în cazul în care vrei să adaugi în portofoliul tău și câteva investiții în monede digitale? Discutăm pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

 

Sursa foto: TraxerUnsplash 

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgCum să îți pregătești investițiile pentru 2024
svg
svgDe ce 90% din investitori pot pierde bani pe bursă?

Leave a reply