Post Image

Indicii bursieri, la noi maxime în 2023. E prea târziu să investești?

Cu indicii bursieri americani dar și locali aflați la noi cotații maxime anul acesta, Bursa de la București șu bursele de la New York i-au recompensat din plin pe investitorii care au mizat pe investițiile în piața de capital. În contextul în care Banca Centrală Americană pare să fi luat o pauză de la majorarea dobânzilor în lupta împotriva inflației, bursele au reacționat extrem de pozitiv în ultimele săptămâni. Indicele SP500 a ajuns astfel la o apreciere de 20% de la începutul anului până astăzi, indicele NASDAQ la plus 46% și indicele local BET-TR, care reunește cele mai puternice 20 de companii din piața românească și dividendele aferente, la plus 34%.

 

1000 de lei transformați în 1300. Magia bursei! 

 

Pe scurt, dacă am fi investit 100 de lei în fiecare lună în companiile listate la Bursa de Valori de la București și am fi făcut acest lucru constant, am fi ajuns la o sumă totală investită de 1100 de lei iar în cele 11 luni, banii noști din portofel s-ar fi apreciat la aproape 1300 de lei. Dacă e mult sau puțin, e greu de spus, deoarece așteptările diferă de la investitor la investitor. Un lucru este cert însă: în comparație cu banii ținuți exclusiv la saltea, atât depozitele bancare cât și titlurile de stat și mai ales piața de capital au înmulțit banii investitorilor și anul acesta.

 

 

E prea târziu să investești în 2023?

Întrebarea pe care ți-o adresezi, dacă ești interesat de ce se întâmplă cu banii tăi, este dacă e prea târziu să investești, în contextul în care bursa s-a apreciat destul de mult anul acesta. Cu siguranță nu este prea târziu să faci asta, dintr-un motiv foarte simplu: bursa înregistrează maxime aproape în fiecare an deci nu ai de ce să te gândești că dacă nu ai investit până acum, acțiunile au devenit deja prea scumpe și doar investitorii care sunt deja în piață au de câștigat. De fapt, cea mai mare pierdere pe care o poate înregistra un investitor rezultă din absența din piața de capital. Pe scurt, un investitor care investește constant în piața de capital, indiferent de minimele sau maximele înregistrate de bursă va avea întotdeauna mai mult de câștigat decât un investitor care s-a retras din piața de capital sau care păstrează banii cash în speranța găsirii momentului perfect de intrare în piață.

 

Nu investi toți banii într-o singură zi!

 

Dacă ai o sumă de bani pe care vrei să începi să o investești, evită greșeala pe care o fac majoritatea investitorilor și nu investi toți banii pe care îi ai, într-o singură zi, în piața de capital. Indiferent de evoluția pieței, riscul la care te expui printr-o astfel de investiție este mult prea mare. Spre exemplu, dacă ai 5000 de lei într-un depozit bancar și vrei să începi să investești, cel mai ușor ar fi să îți propui un calendar de investiții personal, în așa fel încât să investești, în fiecare lună, 500 de lei din cei 5000 disponibili. Dacă ai și alte surse din care vrei să investești, poți aplica aceeași regulă a investițiilor graduale, care să nu te expună excesiv la instrumente financiare cu care ai nevoie de timp pentru a te obișnui.

 

 

Ce motive ai mai avea pentru a începe să investești? Îți spun pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.

 

Până data viitoare, hai să investim cu cap pentru că unde nu e cap, e vai de buzunare !

 

Sursa foto: m.Unsplash 

svgPortofoliu de investitor. Replicarea indicelui BET
svg
svgCum să îți pregătești investițiile pentru 2024

Leave a reply