Post Image

Educația financiară, în funcție de vârstă

Știi care este diferența dintre un card de credit și un card de debit? Pe care din cele două tipuri de carduri îți încasezi salariul în fiecare lună? Dacă ai un credit, știi că plățile anticipate te ajută să achiți mai mult din principal și să diminuezi perioada împrumutului sau să scazi valoarea ratelor lunare?

 

Cu cât înveți mai devreme noțiunile de bază despre cum funcționează banii, cu atât vei avea mai mult succes cu finanțele tale. Indiferent de vârstă, nu este niciodată prea târziu să începi să înveți ce se întâmplă cu banii tăi, cum să îi administrezi și, de ce nu, cum să îi investești. Relația cu banca, bugetul personal, obiceiurile de economisire, contractarea unui credit, plata datoriilor și realizarea investițiilor sunt pilonii care susțin majoritatea deciziilor financiare pe care o persoană le ia de-a lungul vieții. Cum educația financiară este un proces continuu, ar trebui să începem să ne educăm financiar de mici și să acumulăm constant informații și cunoștințe noi, indiferent de vârstă.

 

Educața financiară începe de la vârste mici

 

Majoritatea experților financiari susțin că educația financiară poate să înceapă de la vârste fragede. Spre exemplu, un copil de vârstă școlară mică (clasele I-IV) ar putea învăța primele câteva noțiuni de bază precum importanța economisirii, diferența dintre bancnote de diferite valori, cum să ofere rest 20 de lei dintr-o bancnotă de 100 sau cum să își administreze banii din pușculiță. Odată cu trecerea la gimnaziu și liceu, baza educațională pusă în clasele mici ne poate permite să învățăm cât mai multe despre cum să interacționăm pentru prima dată cu banca, cum să folosim cardul pentru diferite cumpărături sau cum să economisim lunar o anumită sumă de bani pentru a ne putea cumpăra prima bicicletă. Aflată încă în dezbatere publică, Strategia Națională de Educație Financiară 2023-2030 propune, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, o serie de activități și proiecte educaționale care să sprijine tinerii de până la 25 de ani să învețe noțiunile de bază ale economisirii și investițiilor, inclusiv prin diferite ore cuprinse în curricula de liceu.

 

 

Cărți de educație financiară sau materialele din online? 

 

Cum te educi financiar dacă ai între 30 și 50 de ani? Cel mai bine este să începi să citești cât mai multe materiale de educație financiară, economie sau investiții, pe care le găsești gratuit pe internet. Atenție însă! Dacă preferi să folosești surse gratuite, bazează-te pe site-uri sau publicații financiare de renume care oferă informații relevante și bine documentate. În ultimii ani, multe din informațiile financiare oferite pe internet s-au dovedit a fi false sau cel puțin părtinitoare. Dacă vrei să fii sigur de informația pe care o citești, cărțile de educație financiară scrise de autori precum Tony Robbins, Warren Buffett sau Peter Lynch au rămas până astăzi, surse de educație și inspirație pentru investitori din întreaga lume.

 

 

Ai peste 50 de ani? Ai cele mai mari șanse să eviți greșelile financiare! 

 

Se spune despre Warren Buffett că și-a construit cea mai mare parte a averii după vârsta de 65 de ani. Surprinzător sau nu, vârsta de 53 și 54 de ani este cea la care o persoană ia, în medie, cele mai bune decizii financiare. În jurul acestei vârste, o persoană reușește să acumuleze cunoștințe și experiență în ceea ce privește banii, cheltuielile și economisirea. Odată trecuți de 50 de ani, adulții fac mai puține greșeli financiare, legate de aspecte precum utilizarea cardurilor de credit, a împrumuturilor cu dobânzi ridicate sau realizarea de investiții speculative.

 

Cum ne construim o educație financiară sănătoasă, indiferent de vârstă? Discutăm pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit! 

 

Sursa foto: Element5 DigitalUnsplash 

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgDe ce 90% din investitori pot pierde bani pe bursă?
svg
svgRecomandare de carte. Peter Lynch – Cu un pas înaintea Wall Street

Leave a reply