Post Image

Recomandare de carte. Peter Lynch – Cu un pas înaintea Wall Street

Astăzi vreau să îți recomand să citești o carte care are toate șansele să îți schimbe perspectiva legată de investiții . Unul dintre cele mai bune ghiduri financiare din toate timpurile este cartea scrisă de Peter Lynch – Cu un pas înaintea Wall Street. Teoria lui Lynch? O persoană normală poate alege acțiuni la fel de bine, dacă nu chiar mai bine, decât un expert cu cunoștințe medii de pe Wall Street. Investiția în acțiuni este o artă, nu o știință, iar succesul este determinat nu de bursă sau de companiile pe care le alegem, ci de comportamentul fiecărui investitor în parte.

 

 

Peter Lynch, omul care a bătut constant performanța indicelui SP500

 

Peter Lynch este un investitor american, născut în 1944. În calitate de manager al fondului Magellan al colosului Fidelity Investments între 1977 și 1990, Lynch a obținut un randament mediu anual de 29,2%, mai mult decât dublu față de indicele S&P500. Performanță obținută de Lynch a transformat fondul Magellan în cel mai performant fond de investiții din lume. În timpul mandatului său de 13 ani, banii administrați de fond au crescut de la 18 milioane de dolari la impresionanta sumă de 14 miliarde de dolari.

 

Cartea Cu un pas înaintea Wall Street a fost publicată pentru primată dată în 1989 și a fost tipărită, de-a lungul anilor, în peste un milion de exemplare, fiind un best-seller pentru mulți investitori debutanți. În cele 20 de capitole, Peter Lynch explică pe înțelesul investitorului începător de ce investitorii amatori au o șansă mai mare de succes decât investitorii profesioniști, de ce ar trebui să alegem acțiunile pe baza poveștii companiei, cum putem să descoperim personalitatea unei companii în care vrem să investim și poate, cel mai important, cum să ne construim un portofoliu folosind povestea din spatele companiilor.

 

 

Principii simple, investiții profitabile

Cartea lui Peter Lynch se bazează pe o idee simplă: investițiile se rezumă la principiile fundamentale care sunt la fel de vechi ca și timpul. În investiții nu vorbim doar despre cumpărarea de acțiuni, ci mai degrabă, despre cumpărarea și deținerea unei părți dintr-o companie de succes, prin intermediul acțiunilor. Într-un portofoliu de investitor, companiile în care investim au nevoie de aproximativ 3-10 ani pentru a dovedi că sunt marile câștigătoare așadar, un investitor de succes este unul care este dispus să aibă răbdare.

 

Potrivit lui Lynch, înainte de a face prima investiție, investitorul trebuie să își răspundă la 3 întrebări: dacă deține o casă în care locuiește, dacă are nevoie de bani în următorii 2-3 ani și dacă are calitățile necesare pentru a fi un investitor de succes în acțiuni. În funcție de răspunsul la aceste întrebări, putem să știm dacă suntem pregătiți sau nu pentru primele investiții. Pentru a avea profit, un investitor are nevoie de câteva calități precum toleranța la incertitudine și dorința de a studia piața. Un investitor emotiv care se încrede mai degrabă în instincte decât în analize fundamentale nu va fi un investitor de succes nici pe Wall Street, nici în fața propriului calculator. Capacitatea și dorința de a rămâne investit în acțiunile cumpărate, în ciuda emoțiilor negative de pe piață, definesc succesul nostru, ca investitori, pe piața bursieră.

 

Compania de la colțul blocului, cea care s-ar putea să te îmbogățească

 

Ai văzut că lanțul de cafenele din cartierul tău tocmai a deschis încă 2 locații noi? Potrivit lui Peter Lynch, nu ai nevoie de un analist financiar care să îți spună că respectiva companie crește și că este o potențială investiție bună. Companiile mici sunt greu de observat de investitorii de pe Wall Street și astfel, pot fi companiile care să ofere oportunități de investiții pentru investitorii care sunt atenți la oportunitățile de pe piața locală.

 

Ce alte informații prețioase poți să înveți din cartea lui Peret Lynch – Cu un pas înaintea Wall Street ? Discutăm pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

 

Sursa foto: Robb Miller , Unsplash

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgEducația financiară, în funcție de vârstă
svg
svgConsilierea financiară asistată de roboți, noul trend în investiții?

Leave a reply