Post Image

Se mai pot obține profituri mari pe bursă? Răspunsul lui Warren Buffett către investitori

Dacă ești pasionat de bursă, cu siguranță ai auzit, măcar o dată, de Warren Buffett și conglomeratul de investiții Berkshire Hathaway, pe care îl conduce din 1965. Pentru fanii stilului de investiții adoptat de Buffett, seara de sâmbătă a fost una destul de ocupată. Oracolul din Omaha, supranumele pe care Warren Buffett l-a primit de-a lungul anilor, a transmis investitorilor sfaturile lui pentru 2024, în deja tradiționala scrisoare anuală către acționari.

 

Investitorul miliardar, aflat la vârsta venerabilă de 93 de ani, îi avertizează pe investitorii din conglomeratul Berkshire Hathaway să nu se mai aștepte la „performanțele spectaculoase” din trecut. Motivul? Cele câteva companii americane capabile să aducă profituri mari pentru investitori, precum tradiționala Coca-Cola sau mai recenta achiziție Occidental Petroleum, fac parte deja portofoliul companiei. Cât despre investițiile în afara Statelor Unite, Buffett le-a transmis investitorilor că nu vede mari oportunități, ceea ce arată dificultatea cu care atât el, cât și Charlie Munger s-au confruntat în ultimii ani, în alocarea optimă a capitalului.

 

 

Scrisoarea lui Buffett, un omagiu adus lui Charlie Munger 

De fapt, scrisoarea de anul acesta transmisă investitorilor începe cu un omagiu adus lui Charlie Munger, care a murit în noiembrie anul trecut, cu doar 33 de zile înainte de a împlini 100 de ani. Partener cu Buffett din 1965, Charlie Munger a fost cel care, potrivit scrisorii de anul acesta a lui Warren, a fost adevăratul arhitect al conglomeratului Berkshire, Buffett considerându-se mai degrabă constructorul care a urmat un plan. Sfatul lui Charlie Munger, acela de cumpăra afaceri extraordinare la prețuri bune, în detrimentul afacerilor bune la prețuri extraordinare a reprezentat o schimbare majoră de strategie de investiții care le-a permis celor doi să înmulțească banii investitorilor cu aproape 20%, în fiecare an, din 1965 până în 2023, respectiv o apreciere de 4,400,000% pe banii investiți inițial.

 

 

Respectul față de banii investitorilor, una din valorile lui Buffett

În scrisoarea de anul acesta către investitori, Warren Buffett subliniază, încă o dată, atributele care fac din Berkshire Hathaway un vehicul de investiții preferat de investitori din întreaga lume. Respectul și responsabilitatea față de banii investitorilor, abordarea conservatoare a modului în care banii sunt alocați, cu diminuarea cât mai mult posibilă a riscului și grija pentru moștenitorii de mâine ai investitorilor de azi rămân valori fundamentale.

 

 

Investițiile în ETF-uri, recomandarea lui Buffett pentru investitori

La fel ca și în alți ani, recomandarea lui Buffett pentru investitorii mici este orientarea către indici sau ETF-uri care încearcă să reproducă performanța pieței bursiere americane. Cu o astfel de investiție, un investitor va putea obține atât diversificarea cât și expunerea la o piață care, în ciuda unor crize majore, a înmulțit banii investitorilor. „Nu îmi amintesc nicio perioadă de la 11 martie 1942 – data primei mele achiziții de acțiuni – în care să nu fi avut majoritatea averii mele în acțiuni, acțiuni cu sediul în SUA. Și până acum, totul este bine”, scrie Buffett. În 1942, la momentul primei investiții făcute de Buffett, indicele Dow Jones scăzuse la sub 100 de puncte, Buffett afirmând că a pierdut 5 dolari din investiții în prima zi. „Curând, lucrurile s-au schimbat, iar acum acel indice se învârte în jurul valorii de 38.000. America a fost o țară grozavă pentru investitori. Ce a trebuit să facă un investitor? Să nu se panicheze și să nu asculte pe nimeni.”

 

Discutăm mai multe pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor acolo unde dezbatem dacă strategia de investiții a lui Buffett mai este actuală pentru piața de capital de azi.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

svgConsilierea financiară asistată de roboți, noul trend în investiții?
svg
svgToleranța la risc în investiții

Leave a reply