Post Image
svgFinanciariasvgseptembrie 5, 2023svgBlog Financiar

Miturile investițiilor la bursă: Efectul Septembrie

Dacă pe tema pieței de capital și a investițiilor la bursă se pot scrie cărți întregi, câteva capitole ar trebui dedicate miturilor care sunt extrem de populare printre investitori. La începutul anului, am discutat într-un articol similar despre „Efectul Ianuarie”, cunoscut mai ales de investitorii care consideră că luna ianuarie este caracterizată de creșteri spectaculoase ale bursei. După cum am demonstrat atunci, posibilele aprecierile de capital din ianuarie au câteva explicații raționale și, din păcate pentru investitori, nu sunt o certitudine.

 

Mitul lunii Mai: Sell in May and Go Away

 

Pasiunea investitorilor pentru mituri a dat naștere și zicalei “Sell in May and Go Away”, o expresie care s-ar traduce în limba română prin “vinde în Mai și pleacă departe”, mulți investitori fiind de părere că lunile de vară sunt luni de concediu și vacanțe și nimănui nu îi stă mintea la investiții majore sau la piața de capital. Surpriză sau nu, de la începutul lunii mai și până la începutul lunii Septembrie 2023, indicele S&P500 s-a majorat cu peste 8%, indicele BET-TR având și el retururi pozitive. Așadar, investitorii care au vândut acțiunile în luna mai și au plecat în concediu au plecat și cu mai puțini bani în buzunar decât persoanele care au păstrat banii investiți și pe perioada verii.

 

 
Luna Septembrie: profit, pierdere sau pauză de la investiții?

 

Atunci când vorbim despre miturile bursei, începutul toamnei este caracterizat de așa numitul „Efect Septembrie”, care se traduce prin randamentele istoric slabe ale pieței bursiere aceasta luna. Dovezile istorice ale acestui efect depind însă de perioada analizată, o mare parte din teorie fiind anecdotică. Ca și în cazul efectului Ianuarie, efectul septembrie este considerat o ciudățenie istorică a statisticilor, mai degrabă decât un efect cu o relație cauzală demonstrabilă. Într-adevăr, din 1928 până în 2021, indicele S&P500 a înregistrat în medie un declin în luna Septembrie însă aceasta este, totuși, o medie observată pe parcursul a aproape un secol, iar luna Septembrie nu este cu siguranță cea mai proastă lună de tranzacționare la bursă. De fapt, în anumiți ani, septembrie a fost printre lunile cu cele mai bune performanțe.

 

Efectul Septembrie, o anomalie a bursei

 

În timp ce „Efectul Septembrie” ar putea reprezenta o anomalie de piață în sensul că încalcă ipoteza eficienței pieței, efectul nu este unul major și, mai important, nu este predictibil. Acest lucru se datorează faptului că perioada de timp luată în considerare pentru observarea efectului septembrie contează extrem de mult. De exemplu, dacă o persoană ar fi pariat împotriva lunii septembrie în ultimii 100 de ani, aceasta ar fi obținut un anumit profit însă dacă investitorul ar fi făcut acest pariu din 2014 până astăzi, pierderile ar fi fost destul de mari.

 

Există sau nu un „Efect Septembrie”?

 

De ce „Efectul Septembrie” ar putea totuși exista? În general, se crede că investitorii se întorc din vacanța de vară în septembrie, cu strategii clare de marcare a câștigurilor de pe bursă și a pierderilor fiscale înainte de sfârșitul anului. Există, de asemenea, convingerea că investitorii individuali lichidează unele acțiuni în septembrie pentru a compensa costurile de școlarizare a copiilor. O altă teorie sugerează că, întrucât investitorii se așteaptă ca „Efectul Septembrie” să aibă loc, sentimentul pieței de capital devine negativ pentru a se alinia cu aceste așteptări.

 

Cu toate acestea, economiștii consideră că „Efectul Septembrie” este în mare măsură irelevant și că dacă a existat cândva, investitorii care cunosc această anomalie și-au adaptat comportamentul investițional într-un mod care a dus la dispariția efectului Septembrie. Din 1990 până astăzi, bursa nu a cunoscut scăderi mari și frecvente în luna septembrie, mulți investitori preferând să vândă pachete mai mari de acțiuni în luna august, tocmai pentru a evita așa numitul „Efect Septembrie.”

 

Ce alte mituri investiționale caracterizează această perioadă a anului? Te aștept pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor ca să discutăm mai multe.

 

Până data viitoare, să fie cu folos și cu spor la investit !

 

Sursa foto: Hannah DomsicUnsplash

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgCe este educația financiară și cum ne educăm financiar
svg
svgPortofoliu de investitor. E târziu să începi să investești la 60 de ani?

Leave a reply